GuideBehandla Luftsäckskvalster
MålgruppKråkfåglar
FörfattareH.  – info@corvidlove.com
Version20210402
OPMERKING: In al mijn handleidingen ga ik uit van een situatie waarin een rehabilitator de verantwoordelijkheid neemt om op een ethisch correcte manier voor de dieren te zorgen. Je moet altijd proberen de stress voor de vogel tot een minimum te beperken, en aangezien vogels, net als mensen, niet allemaal hetzelfde zijn, kan creatief zijn inhouden dat je een probleem op verschillende manieren moet aanpakken! Als ik verschillende manieren zie om hetzelfde te doen, probeer ik dat op te schrijven in mijn handleidingen, maar het is altijd aan de rehabilitator om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Ik hoef niet te schrijven “ik raad aan om te doden” of “contact opnemen met een dierenarts” of “volgens de wet moet je …” want ik ga ervan uit dat de situatie waarin je het beste doet voor de vogel en dat je als rehabilitator, de grens hebben leren trekken zodat je niet in een ongewenste of illegale situatie terechtkomt. Er kan een eeuwige strijd zijn tussen wat je wilt en wat het beste is voor de vogel.
Er zijn ook veel factoren waarbij een vergelijkbare situatie verschillende resultaten kan opleveren. Bijvoorbeeld: toegang tot een dierenarts, tijdgebrek, gebrek aan kennis en eerdere ervaring kunnen onder meer grote verschillen veroorzaken in het behandel- en besluitvormingsproces en indirect ook het eindresultaat. Het kennen van de basis kan een enorm verschil maken in het stressniveau van kraaien. bijv. vermijd alles wat zwart of geruit is. Ze houden er instinctief niet van en het zorgt voor stress als ze zien dat je met iets zwarts te maken hebt.
Ik steek energie in mijn gidsen om het voor een rehabilitator gemakkelijker te maken om informatie te vinden en kennis te verspreiden.
Als je een manier ziet om mijn handleidingen te verbeteren, of een bug ziet, of iets wilt toevoegen, laat het me dan gerust weten!
Als je je zorgen maakt om iets te doen omdat het nieuw is, vraag dan andere rehabilitators of een dierenarts om hulp.
De handleidingen worden continu bijgewerkt, dus zorg ervoor dat u altijd de nieuwste versie downloadt van www.corvidlove.com

I den här guiden beskrivs vad man ska göra med fåglar som har fått luftsäckkvalster


Information om parasiten

Luftsäckskvalster (Sternostoma tracheacolum) är en 0,7 mm lång parasit som angriper fågelns luftvägar och luftsäckar. Parasiterna tycker om fukt och det är just därför de väljer att bosätta sig där. De är mycket svåra att upptäcka med blotta ögat då de är så små. Det går inte att bli av med kvalstren utan behandling och ett obehandlat fall av luftsäckskvalster leder till döden.

Symtom:

Allt eftersom antalet kvalster i fågels luftsäckar ökar får fågeln svårare och svårare för att andas. Mer utvecklade symptom är hostningar, nysningar, klickande ljud när fågeln andas, blöta näsborrar, tung andning, ofta med öppen näbb, att stjärten vippar av ansträngd andning och att fågeln blir svagare och svagare. Till slut kommer kvalsterangreppet att resultera i att fågeln kvävs till döds om den inte behandlas, och man kan ju tänka sig att det måste vara fruktansvärt att långsamt kvävas till döds.

OBS: Luftsäckskvalster är mycket smittsamt. Misstänker man luftsäckskvalster, sätt fågeln i karantän omedelbart.

Medicin och dosering:

Ps. Rapportera gärna varje fall till SVA: https://rapporteravilt.sva.se/

Medicinera med det verksamma ämnet Ivermektin.

För en vuxen råka/kråka (300 gram +): https://www.beaphar.com/en-gb/product/beaphar-anti-parasite-spot-on-large-parrot
För en kaja/ung kråka/råka (50-300 gram) : https://www.beaphar.com/en-gb/product/beaphar-anti-parasite-spot-on-medium-parakeet-mynah

Produkterna finns att köpa från denna tyska sida: https://www.medpets.de/beaphar-anti-parasit-vogel/

Ivermektin finns också som verksamt ämne i en produkt som heter Ivomec, som används mer i Sverige och som man kan få på recept av veterinären.