GuideBehandling af rundorme (spolorm)
MålgruppKråkfåglar
FörfattareH.  – info@corvidlove.com
Version20210102
OPMERKING: In al mijn handleidingen ga ik uit van een situatie waarin een rehabilitator de verantwoordelijkheid neemt om op een ethisch correcte manier voor de dieren te zorgen. Je moet altijd proberen de stress voor de vogel tot een minimum te beperken, en aangezien vogels, net als mensen, niet allemaal hetzelfde zijn, kan creatief zijn inhouden dat je een probleem op verschillende manieren moet aanpakken! Als ik verschillende manieren zie om hetzelfde te doen, probeer ik dat op te schrijven in mijn handleidingen, maar het is altijd aan de rehabilitator om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Ik hoef niet te schrijven “ik raad aan om te doden” of “contact opnemen met een dierenarts” of “volgens de wet moet je …” want ik ga ervan uit dat de situatie waarin je het beste doet voor de vogel en dat je als rehabilitator, de grens hebben leren trekken zodat je niet in een ongewenste of illegale situatie terechtkomt. Er kan een eeuwige strijd zijn tussen wat je wilt en wat het beste is voor de vogel.
Er zijn ook veel factoren waarbij een vergelijkbare situatie verschillende resultaten kan opleveren. Bijvoorbeeld: toegang tot een dierenarts, tijdgebrek, gebrek aan kennis en eerdere ervaring kunnen onder meer grote verschillen veroorzaken in het behandel- en besluitvormingsproces en indirect ook het eindresultaat. Het kennen van de basis kan een enorm verschil maken in het stressniveau van kraaien. bijv. vermijd alles wat zwart of geruit is. Ze houden er instinctief niet van en het zorgt voor stress als ze zien dat je met iets zwarts te maken hebt.
Ik steek energie in mijn gidsen om het voor een rehabilitator gemakkelijker te maken om informatie te vinden en kennis te verspreiden.
Als je een manier ziet om mijn handleidingen te verbeteren, of een bug ziet, of iets wilt toevoegen, laat het me dan gerust weten!
Als je je zorgen maakt om iets te doen omdat het nieuw is, vraag dan andere rehabilitators of een dierenarts om hulp.
De handleidingen worden continu bijgewerkt, dus zorg ervoor dat u altijd de nieuwste versie downloadt van www.corvidlove.com

Denne guide beskriver, hvad man skal gøre med fugle, der har fået rundorm/spolorm/lungeorm

Årsag

Tilstedeværelsen af ​​rundorm (rundorm) er normalt ikke et problem. Så hvis fuglen ikke har nogen symptomer, behøver du ikke gøre noget.

Symptomer:

Symptomer på, at krager har rundorm:

Inaktivitet
Svaghed
Depression
Diarré
Mørk, klæbrig afføring, der indeholder blod.
Klæbrig afføring klæbet til fjer
Atlyst.

Medicin og dosering:

Behandling af parasitinfektion:
Tabletter: Sædvanlig dosis er 50 mg fenbendazol pr. kg kropsvægtflydende version: 0,5 ml Axilur vet., 10 % oral suspension gives pr. 1 kg fugl
 

Fenbendazol (det aktive stof) er ret sikkert at bruge (der er altid risiko for bivirkninger, som med al medicin).

Skulle Fenbendazol (Axilur) ikke virke, så skal du tage medicin med det aktive stof i stedet for stoffet Ivermectin.

For en voksen plet/krage (300 gram +): https://www.beaphar.com/en-gb/product/beaphar-anti-parasite-spot-on-large-parrot
Til en jay/ung krage/vasker (50-300 gram): https://www.beaphar.com/en-gb/product/beaphar-anti-parasite-spot-on-medium-parakeet-mynah

Produkterne kan købes fra denne tyske side: https : //www.medpets.de/beaphar-anti-parasit-vogel/