GuideHåndtering af problemer med hvide fjer
MålgruppKrager
Författareinfo@corvidlove.com
Version20220809
OPMERKING: In al mijn handleidingen ga ik uit van een situatie waarin een rehabilitator de verantwoordelijkheid neemt om op een ethisch correcte manier voor de dieren te zorgen. Je moet altijd proberen de stress voor de vogel tot een minimum te beperken, en aangezien vogels, net als mensen, niet allemaal hetzelfde zijn, kan creatief zijn inhouden dat je een probleem op verschillende manieren moet aanpakken! Als ik verschillende manieren zie om hetzelfde te doen, probeer ik dat op te schrijven in mijn handleidingen, maar het is altijd aan de rehabilitator om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Ik hoef niet te schrijven “ik raad aan om te doden” of “contact opnemen met een dierenarts” of “volgens de wet moet je …” want ik ga ervan uit dat de situatie waarin je het beste doet voor de vogel en dat je als rehabilitator, de grens hebben leren trekken zodat je niet in een ongewenste of illegale situatie terechtkomt. Er kan een eeuwige strijd zijn tussen wat je wilt en wat het beste is voor de vogel.
Er zijn ook veel factoren waarbij een vergelijkbare situatie verschillende resultaten kan opleveren. Bijvoorbeeld: toegang tot een dierenarts, tijdgebrek, gebrek aan kennis en eerdere ervaring kunnen onder meer grote verschillen veroorzaken in het behandel- en besluitvormingsproces en indirect ook het eindresultaat. Het kennen van de basis kan een enorm verschil maken in het stressniveau van kraaien. bijv. vermijd alles wat zwart of geruit is. Ze houden er instinctief niet van en het zorgt voor stress als ze zien dat je met iets zwarts te maken hebt.
Ik steek energie in mijn gidsen om het voor een rehabilitator gemakkelijker te maken om informatie te vinden en kennis te verspreiden.
Als je een manier ziet om mijn handleidingen te verbeteren, of een bug ziet, of iets wilt toevoegen, laat het me dan gerust weten!
Als je je zorgen maakt om iets te doen omdat het nieuw is, vraag dan andere rehabilitators of een dierenarts om hulp.
De handleidingen worden continu bijgewerkt, dus zorg ervoor dat u altijd de nieuwste versie downloadt van www.corvidlove.com

Denne vejledning beskriver, hvad man skal gøre med fugle, der har problemer med hvide fjer

Et tårn eller krage med hvide, sprøde eller delvist knækkede vinge- og halefjer har brug for langvarig ekspertpleje, så de beskadigede fjer kan udskiftes under den årlige fældning/fældning. Berørte fugle bør ikke genudsættes, før den fuldstændige årlige fældning i det følgende år er afsluttet. Ellers er det usandsynligt, at disse fugle overlever deres første vinter. Den dårlige fjerdragt forringes hurtigt. Dette betyder normalt, at disse fugle til sidst ikke længere kan flyve. De bliver let gennemblødte og kan derfor ikke holde på varmen længere. De er også udsat for prædation og vil højst sandsynligt ikke være i stand til at overleve.

Grunden

Årsagen er normalt mangel på ordentlig ernæring. Det er den såkaldte “McDonalds sygdom”.
Det kan muligvis også være genetiske fejl (meget lille chance for at dette er tilfældet, men det er ikke umuligt)

Behandling:

Den eneste behandling er at vente op til et år, indtil næste klipning er afsluttet.
Det ville være smertefuldt for en kragefugl at være alene, så sørg for, at den har en “kammerat”. Har du ikke en anden fugl i genoptræningen, så tjek med andre genoptræningsfaciliteter, om der er nogen, der har en kragefugl, som kan sættes sammen med din. Det fungerer normalt godt at sætte en krageart sammen med en anden krageart. En stor undtagelse er ravnen. Det kan ikke sættes sammen med en anden krageart, fordi det ville føre til skade/død hos en af ​​dem.