GuideBehandelen van rondworm en longworm
DoelgroepCorvids
Auteurinfo@corvidlove.com
Versie20220422
OBS: I alla mina guider så utgår jag ifrån en situation där en rehabiliterare tar sitt ansvar med att ta hand om djuren på ett etiskt korrekt sätt. Man ska alltid försöka minimera stress för fågeln och eftersom fåglarna precis som människor inte är likadana, så kan det innebära att man hanterar ett problem på olika sätt med att vara kreativ! Ser jag olika sätt att göra samma sak, så försöker jag skriva ner det i mina guider, men det är alltid upp till rehabiliteraren att ta sitt eget ansvar.
Jag behöver inte skriva ”jag rekommenderar avlivning” eller ”kontakta en veterinär” eller ”enligt lag, så ska man..” eftersom jag utgår ifrån situationen där man gör det bästa för fågeln och att man som rehabiliterare har lärt sig att dra gränsen så att man inte hamnar i en oönskad eller olaglig situation. Det finns kanske en evig strid mellan vad man själv gärna vill och vad som är bäst för fågeln.
Det finns även många faktorer där en likadan situation kan ge olika resultat. T.ex: tillgång till en veterinär, tidsbrist, kunskapsbrist och tidigare erfarenhet kan bl.a. orsaka stora skillnader i behandling och beslutstagningsprocessen och indirekt också slutresultatet. Kännedom om grundläggande saker kan göra enorm skillnad på stressnivån hos kråkfågeln. T.ex. undvik allt som är svart eller rutmönstrat. De gillar inte det instinktivt och det skapar stress när de ser att du hanterar någonting som är svart.
Jag lägger ner energi i mina guider för att göra det lättare för en rehabiliterare att hitta information och för att sprida kunskap.
Ser ni ett sätt att förbättra mina guider eller ser ni ett fel eller vill ni lägga till någonting, informera mig gärna!
Känner ni oro för att göra någonting för att det är nytt, be andra rehabiliterare eller en veterinär om hjälp.
Guiderna uppdateras kontinuerligt, så se till att alltid ladda ner nyaste versionen från www.corvidlove.com

Deze gids beschrijft wat te doen met vogels die rondworm / rondworm / longworm hebben gekregen


Oorzaak

Er is meestal geen probleem met rondworm. Dus als de vogel geen symptomen heeft, hoeft u niets te doen.

Symptomen:
Symptomen van kraaien met spoelwormen:

Inactiviteit
Zwakte
Depressie
Diarree
Donkere, plakkerige ontlasting die bloed bevat.
Kleverige ontlasting zit vast in de veren
Verlies van eetlust.

Medicijnen en dosering:

This image has an empty alt attribute; its file name is axilurvet.jpg
tabletten: De gebruikelijke dosering is 50 mg fenbendazol per kg lichaamsgewicht
vloeibare variant: 0,5 ml Axilur vet., 10% orale suspensie wordt gegeven per 1 kg vogelFenbendazol (de werkzame stof) is redelijk veilig in gebruik (er is altijd een risico op bijwerkingen, zoals bij alle geneesmiddelen).

Mocht Fenbendazol (Axilur) niet werken, dan in plaats daarvan medicatie moet nemen de werkzame stof ivermectine.

Voor een volwassen raaf/kraai (300 gram +): 
https://www.beaphar.com/en-gb/product/beaphar-anti-parasite-spot-on-large-parrot < br > Voor een kade / jonge kraai / raaf (50-300 gram): https://www.beaphar.com/en-gb/product/beaphar-anti-parasite-spot-on-medium-parakeet-mynah

De producten zijn te koop via deze Duitse site: https: //www.medpets.de/beaphar-anti-parasit-vogel/