GuideFå upp kroppstemperaturen på en ung/sjuk fågel
MålgruppKråkfåglar
Författareinfo@corvidlove.com
Version20210122
OPMERKING: In al mijn handleidingen ga ik uit van een situatie waarin een rehabilitator de verantwoordelijkheid neemt om op een ethisch correcte manier voor de dieren te zorgen. Je moet altijd proberen de stress voor de vogel tot een minimum te beperken, en aangezien vogels, net als mensen, niet allemaal hetzelfde zijn, kan creatief zijn inhouden dat je een probleem op verschillende manieren moet aanpakken! Als ik verschillende manieren zie om hetzelfde te doen, probeer ik dat op te schrijven in mijn handleidingen, maar het is altijd aan de rehabilitator om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Ik hoef niet te schrijven “ik raad aan om te doden” of “contact opnemen met een dierenarts” of “volgens de wet moet je …” want ik ga ervan uit dat de situatie waarin je het beste doet voor de vogel en dat je als rehabilitator, de grens hebben leren trekken zodat je niet in een ongewenste of illegale situatie terechtkomt. Er kan een eeuwige strijd zijn tussen wat je wilt en wat het beste is voor de vogel.
Er zijn ook veel factoren waarbij een vergelijkbare situatie verschillende resultaten kan opleveren. Bijvoorbeeld: toegang tot een dierenarts, tijdgebrek, gebrek aan kennis en eerdere ervaring kunnen onder meer grote verschillen veroorzaken in het behandel- en besluitvormingsproces en indirect ook het eindresultaat. Het kennen van de basis kan een enorm verschil maken in het stressniveau van kraaien. bijv. vermijd alles wat zwart of geruit is. Ze houden er instinctief niet van en het zorgt voor stress als ze zien dat je met iets zwarts te maken hebt.
Ik steek energie in mijn gidsen om het voor een rehabilitator gemakkelijker te maken om informatie te vinden en kennis te verspreiden.
Als je een manier ziet om mijn handleidingen te verbeteren, of een bug ziet, of iets wilt toevoegen, laat het me dan gerust weten!
Als je je zorgen maakt om iets te doen omdat het nieuw is, vraag dan andere rehabilitators of een dierenarts om hulp.
De handleidingen worden continu bijgewerkt, dus zorg ervoor dat u altijd de nieuwste versie downloadt van www.corvidlove.com

Ju yngre en fågel är desto mer värme behöver den. Särskilt när en fågel är sjuk eller skadad är det viktigt att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå.
Även när det är sommar och det verkar vara fint väder för oss, kan det gå riktigt illa för en ung fågel (De är för unga för att reglera kroppsvärmen själv).

Ett sätt att få upp temperaturen är med hjälp av en så kallad intensivvårdsenhet för fåglar. Om man är djurrehabiliterare som får många fåglar om året är det en väldig bra investering!
Eftersom den är väldig dyr, så har jag på denna sida skapat en guide om hur man bygger en intensivvårdsenhet för fåglar själv: https://råka.se/skapa-en-intensivsvardsenhet/

En fågel har en högre kroppstemperatur än en människa. Temperaturen är ungefär 40-41 grader C. En fågel får upp värmen med hjälp av metaboliseringen av mat, precis som vi människor. En fågel som inte har fått tillräckligt med mat får då en lägre kroppstemperatur.
Fåglar som är sjuka puffar därför upp alla fjädrar. Ett tecken på att någonting är fel!

Viktigt: Ge inte din fågel vätska eller mat förrän fågeln har värmts upp!
En försvagad fågel som får vätska eller mat genom munnen kan lätt kvävas. Mat som har hamnat i magsäcken/tarmarna kan inte smältas pga en för låg kroppstemperatur och baktierna får det lättare att multiplicera så att fågeln dör.

En fågel behöver varmas upp snabbt! Att lägga ett täcke över en bur eller kartonglåda hjälper inte så mycket. Det är viktigt att man tillför extern värme så fort som möjligt. En värmelampa är det bästa. Har man ingen, så kan man också försöka att använda en vanlig gammaldags glödlampa. Du ska själv kunna känna på värmen från den med handen och hänga den så det inte blir för varmt eller att fågeln kan bränna sig på den. Häng den på ena sidan av buren så att fågeln har möjlligheten att leta upp värmen eller om det blir för varmt, flytta bort från värmen, så rör inte fågeln om den flyttar på sig efter att den suttit en stund under lampan. Den väljer förmodligen själv den plats som är bäst för tillfället..

Om det handlar om en väldig ung fågel eller om fågeln är för trött/svag för att sitta på en gren, så kan man ha kökspapper som underlag (ta rätt så mycket, men inte så mycket att fågeln inte kan gå på det).
Handlar det om en fågel som redan kan sitta på en pinne, lägg då en gren rakt under lampan, så att den sticker ut så att fågeln kan flytta på sig på grenen. Detta gör att fågeln kan sätta sig under lampan om den vill, och flytta bort om det känns för varmt. Lampan måste lämnas på 24 timmar om dygnet tills fågeln inte längre söker värme. Genom att värma upp fågeln övervinner du hypotermisk chock och låter fågeln rikta sin ämnesomsättning mot att bli bättre, snarare än att bara hålla sig varm. Försök att inte störa eller hantera fågeln för mycket tills den blir mer aktiv. Du måste ha tålamod och avvakta med hantering/behandling tills fågeln verkar piggare och starkare.

OBS: Se till att fågeln inte kran bränna sig.

Att få upp värmen på en fågel är det viktigaste du kan göra. Försök inte göra något annat på en timme eller så tills fågeln blir mer vaken och aktiv. När du har fått in fågeln under värmelampan, ring din veterinär för att boka tid.

Ett annat sätt att få upp kroppstemperaturen är med hjälp av värmemattor för reptiler. De finns bl.a. på Amazon.se. Man kan också köpa reptilvärmemattor i många djuraffärrer.

värmematta (USB)

Tänk på att det inte får bli för varmt eller för kallt. Med mattan kan man inte reglera temperaturen så se till att du har rätt matta i rätt låda/bur så att det blir en bra temperatur. Mattorna kommer i olika Wattstyrkor och storlekar.


Guiden är inte komplett. Mer info kommer senare