GuideBehandla Bumblefoot (lätta fall)
Målgruppkråkefugler
Författareinfo@corvidlove.com
Version20210620
MERKNAD: I alle guider begynner jeg fra en situasjon der en rehabilitator tar sitt ansvar for å ta vare på dyrene på en etisk korrekt måte. Du bør alltid prøve å minimere stress for fuglen, og siden fuglene, akkurat som mennesker, ikke er de samme, kan det bety at du håndterer et problem på forskjellige måter ved å være kreativ! Hvis jeg ser forskjellige måter å gjøre det samme på, prøver jeg å skrive det ned i guidene mine, men det er alltid opp til rehabilitatoren å ta sitt eget ansvar.
Jeg trenger ikke å skrive “Jeg anbefaler å drepe” eller “kontakte veterinær” eller “ifølge loven, du burde …” fordi jeg starter fra situasjonen der du gjør det beste for fuglen og at du som rehabilitator lært å trekke linjen slik at du ikke havner i en uønsket eller ulovlig situasjon. Det kan være en evig kamp mellom det du vil og det som er best for fuglen.
Det er også mange faktorer der en lignende situasjon kan gi forskjellige resultater. For eksempel: tilgang til veterinær, mangel på tid, mangel på kunnskap og tidligere erfaring kan inkludere forårsake store forskjeller i behandlings- og beslutningsprosessen og indirekte også sluttresultatet. Kunnskap om grunnleggende ting kan utgjøre en enorm forskjell i kråkens stressnivå. For eksempel. unngå alt som er svart eller rutet. De liker det ikke instinktivt, og det skaper stress når de ser at du har å gjøre med noe som er svart.
Jeg satte energi i guidene mine for å gjøre det lettere for en rehabilitator å finne informasjon og spre kunnskap.
Ser du en måte å forbedre guidene mine på, eller ser du en feil, eller ønsker du å legge til noe, informer meg gjerne!
Hvis du er bekymret for å gjøre noe fordi det er nytt, kan du be andre rehabilitatorer eller en veterinær om hjelp.
Guidene oppdateres kontinuerlig, så sørg for å alltid laste ned den nyeste versjonen fra www.kornkråka.no

I den här guiden beskrivs vad man kan göra med fåglar som har fått Bumblefoot

Vad är Bumblefoot?

Bumblefoot är en fågelsjukdom som är orsakad av stafylokocker.
Stafylokocker är en vanligt förekommande bakterie som här har fått chans att komma in i kroppen.

Lätta fall går att lösa genom att följa denna guiden
OBS: Svåra fall går INTE att lösa. Använd andra guiden på denna sida!

Orsak och spridning

Orsaken till problemet är oftast att det uppstått ett sittsår på foten. Precis som hos människor så tål huden inte att bli belastad på samma ställe under en längre period. Så om en fågel har suttit på en olämplig gren eller fått ett sår på foten, så kan stafylokocker hitta ett sätt att komma in i kroppen och då börjar lidandet för fågeln.

Symtom:

Synliga sår som nästan alltid finns under foten. Ibland blir det så infekterat och det svullnar upp så illa att det syns även på ovansidan av foten.

Bumblefoot hos en råka

Behandling, medicin och dosering:

Utan behandling kan en kråkfågel dö av infektionen. Den sprider sig nämligen i kroppen.

Det finns olika produkter man behöver få tag i för att behandla Bumblefoot.
En veterinär behöver skriva ut Baytril (bredspektrum antibiotika) för att döda bakterierna.

Själva såret ska man också behandla. Man ska inte öppna såret. Orsaken är att man inte kan göra det klinisk rent och att det gör ont. Är det riktigt illa, så är det bäst att en veterinär gör det kirurgiskt.

Såret ska man tvätta två gånger om dagen med utspäd Hibiscrub. Hibiscrub finns på ditt apotek och kostar lite under 100 kr/flaska
Ta 1 dos Hibiskrub och minst tre gånger så mycket vatten.
På förpackningen kan det stå att det är det ska används outspätt, men för smådjur måste man späda ut!


Efter att såret är rengjort, så kan man smörja in det med LHP-salva 1{98324f8d5f42513930b36ce5aab5c8f083ba3303d615b34a415c748bfe67993b} eller Manukahonung (naturlig produkt som man köper på apoteket!).
Glöm inte att man också måste döda bakterierna på grenen/sittpinnen. Om det är möjligt bör pinnen kokas. Annars kan man använda Klorhexidinspray.

Fortsätt behandlingen i minst 7-10 dagar (det är oftast så länge antibiotikabehandlingen pågår, och passa på att ta hand om foten när du ändå har fångat fågeln).

Viktig tillägg!

En kråkfågel som har Bumblefoot ska helst ha ett mjuk underlag att sitta på. Eftersom en gren, som de vanligen sitter på, inte är mjuk, behöver man göra den mjukare med hjälp av en mjuk dörrmatta. Lättaste sättet är att klippa en remsa från en mjuk matta och sätta fast den runt grenen med hjälp av buntband.

Dörrmatta köper du billigast på Ikea, endast 7 kr 🙂 https://www.ikea.com/se/sv/search/products/?q=kristrup{98324f8d5f42513930b36ce5aab5c8f083ba3303d615b34a415c748bfe67993b}20d{98324f8d5f42513930b36ce5aab5c8f083ba3303d615b34a415c748bfe67993b}C3{98324f8d5f42513930b36ce5aab5c8f083ba3303d615b34a415c748bfe67993b}B6rrmatta
Det finns också grova dörrmattor, köp en som känns mjuk.
Tar man ett annat material, se till då att det inte är plast som de kan riva loss bitar från och äta.